Litteratur och bibliotek

Växjö bibliotek

Huvudbiblioteket i Växjö kommun har i genomsnitt 1100 besökare/öppethållandedag. Folkbiblioteken i Växjö kommun består av Växjö stadsbibliotek, 8 filialbibliotek, ett minibibliotek och 4 utlämningsställen.

Läs mer om Växjö bibliotek.länk till annan webbplats

Fristad Växjö

2012 beslutade Växjö kommun att vara en fristad för förföljda författare och journalister. Växjö var då den femte och dittills minsta staden i Sverige att bli fristad. Fristad Växjö ingår i kultur- och fritidsförvaltningens verksamhet som en av kommunens satsningar på det fria ordet.

Växjö kommuns nuvranda fristadsförfattare är Erol Özkoray, turkisk journalist som kommer att vara gäst i Växjö till maj 2017. Kommunens första fristadsförfattare var Nasrin Madani, författare och journalist från Iran som hade stipendium 2012-2014.

Det fria ordets hus i Växjö har huvudansvaret för att koordinera arbetet med Växjö som fristad och är kontakt för den fristadsförfattare som lever i staden.

Läs mer på Det fria ordets hus webbsida.

Kronobergs litterära arv

I Kronoberg finns ett rikt litterärt arv och flera av författarna har berört frågor om yttrandefrihet, censur och jämlikhet. 

Pär Lagerkvist, Vilhelm Moberg och Elin Wägner är alla litterära giganter som under sin livstid stod upp, och genom sina bevarade verk fortsätter att kämpa för yttrandefrihet och människors lika värde.

Läs mer på Det fria ordets hus webbsida.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 oktober 2017
Se och göra