Odling

I Växjö kommun finns flera möjligheter till odling. Det är också offentliga vardagsrum som ger möjlighet till kravlösa möten mellan människor av olika åldrar och olika bakgrund. Platser för avkoppling och rekreation.

Projekt Stadsbruk

Att odla i städer har fått stort intresse och blivit allt viktigare på senare år. Det är ett bra sätt att skapa en hållbar och attraktiv stad. Växjös stadsodling är ett mycket gott exempel på hur odling kan utveckla staden med vackra platser, lokalt producerade grönsaker och arbetstillfällen. Nu fortsätter Växjö kommun att tillsammans med Göteborg och Malmö utveckla sina odlingar i projekt Stadsbruk. Det är Vinnova som finansierar projektet som startade 1 december 2016 och avslutas den 30 november 2018. Delar i projektet är att

  • skapa odlingsaktiviteter kring odling (en del kring Östrabo ekobacke)
  • utveckla eller starta nya företag inom odling, förädling, kafé
  • arbeta strategiskt med odlingsfrågor

Under projekt Stadsbruk kommer vi att få se både en utveckling av nuvarande odlingsverksamhet samt se nya initiativ växa fram. Och alltsammans kommer vi att göra Växjö ännu grönare!

Dela trädgård

I Växjö finns många outnyttjade gröna ytor där mat skulle kunna odlas - titta på alla våra trädgårdar! Många trädgårdsägare har varken möjlighet eller tid att odla, samtidigt som det finns de som gärna odlar, men inte har tillgång till en trädgård.

Genom att dela trädgårdar kan både mat och givande möten odlas. Detta vill vi möjliggöra genom Dela Trädgård som är en del av projekt Stadsbruk.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 juli 2019
Se och göra