Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

4 + 9 maj: Konstvandring på bibblan

Ta dig en självguide eller följ med på visningar och Sång & ramsor.

En målning i rött med ett ansikte målat i vitt, personen tittar intensiv blick mot betraktaren.

In and out, av Marianne Lindberg de Geer (2006)

Konsten på bibblan

Fördjupa dig i konsten på Växjö Stadsbibliotek! Vi lanserar en folder som finns att hämta i receptionsdisken från och med början av maj. Visningstider nedan:

 • Föräldralediga Sång & ramsor med barnbibliotekarie Jennifer. Därefter konstvandring med intendent i konstpedagogik Filippa de Vos som kort berättar om konsten på Stadsbibliotek. Vi ses torsdag den 4 maj klockan 10.
 • Duovisning Filippa de Vos och bibliotekarie Ella Styf leder konstvandringen, torsdag den 4 maj klockan 17 + tisdag 9 maj klockan 18.
 • Självguidning Plocka upp en publikation i receptionen och fördjupa dig i konsten på egen hand. Finnes på Stadsbiblioteket från och med mitten av maj och framåt.

Om Växjö konstsamling

Verken som hänger på Stadsbiblioteket ingår alla i Växjö kommuns samling som består av ungefär 2300 konstverk. De flesta finns utplacerade i olika kommunala verksamheter, som skolor eller bibliotek, på kontor och i personalrum.

Växjö kommuns konstsamling huserar konst från olika tidsperioder men har inget arkiv eller museum som kontrollerar dess åldrande eller hur komplett den är. Till skillnad från hur exempelvis privata konstsamlare har för vana att göra, så är detta inte en samling med ett övergripande tema eller historisk linje. Kommunens konstsamling kan heller inte sägas reflektera hur konstlivet såg ut under de perioder som verken köpts in. Den är varken helt investeringsmässig eller historiskt ­representativ. Olika personer från 70-tal till 10-tal har haft som uppgift att köpa in och placera verk i olika kommunala verksamheter, utifrån olika preferenser och uppfattningar om vad som gör sig bra i semioffentliga miljöer.

Många verk kommer från det lokala konstlivet i Kronoberg och vissa verk är inköpta efter att konstnären i fråga ställt ut på Växjö konsthall. Framför allt är det här en samling som medarbetare och befolkningen i Växjö kommun har levt och fortsätter leva med. Vartefter att smaker och avsmaker ändras har äldre bytts mot nyare verk och antalet har vuxit till något som blivit en samling.

Samlingen hanteras idag av Växjö konsthall.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 9 maj 2023