Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

19 september: Inflyttningsfest och nyöppning!

Växjö konsthall och Det fria ordets hus öppnar upp 19 september efter en introvert sommar! Vi blir officiellt sambos och drar igång verksamheterna med coronasäkrat buller och bång.

Inflyttningsfest!

Växjö konsthall och Det fria ordets hus öppnar upp 19 september efter en introvert sommar! Vi blir officiellt sambos och drar igång verksamheterna med coronasäkrat buller och bång. Vi inviger Caspar Forsbergs verk Allting är egentligen helt skruvat som blir en del Växjö konsthalls och Det fria ordets hus fasad. Forsberg underhåller. Vi öppnar utställningen Kroppens botten med Rebecka Bebben Andersson och Anna-Karin Rasmusson i källaren. Koeff spelar noice med torktumlare i vårt soprum. Kvällen bjuder även på akutpoesi med Amanda Ekberg och musik av artisten Ramme från Växjö.

Program 19 september

Klockan 18.00 Invigning!
Vi fyller på med tider inom kort.

Vi följer folkhälsomyndighetens rekommendationer, och reserverar oss för eventuella ändringar. Vi kommer begränsa antalet besökare samtidigt för att undvika trängsel. Observera att utställningen Kroppens Botten har begränsad tillgänglighet då den endast kan nås via trappor.

Bild: Växjö konsthalls källare

Kroppens Botten

Anna-Karin Rasmussons såriga, suggestiva videoverk och Rebecka Bebben Anderssons nitiska arbeten berättar om utsatthet, makt och vanmakt i Växjö konsthalls källare. Utställningen kommer pågå till och med den 3 oktober 2020. Mer info om utställningen hittar du under utställningar 2020.

Mental Dry Cleaner

KOEFF spelar på torktumlare i vårt soprumsutrymme. Hon gör musik av ljud från bilar, tåg, dammsugare, hushållsapparater och drillsnäppor. Oljudsmusik-artisten Koeff ser som sitt uppdrag att få störiga ljud att låta behagliga. Hon gör rytmiska bullermattor av oreda. På konsthallen framförs verket Mental Dry Cleaner. I samarbete med konstmusikföreningen Media Artes.

Bild: Up for Grabs Band Namnes av Caspar Forsberg

Caspar Forsberg och nya fasadverket

Vi inviger ett helt nytt permanent konstverk av konstnären Caspar Forsberg, på vår fasad - Allting är egentligen helt skruvat. Forsberg underhåller under kvällen och visar utställningen Up for Grabs Band Namnes i Västra hallen. Forsberg berättar:

"Jag brukar tänka att varje skämt är ett litet konstverk, en liten uppfinning och en liten partikel i det moln som utgör en kultur. Bandnamn kan också ha den här kvalitén och bli något intressant i sig själva. Det finns så många band vars namn jag känner till men vars musik jag aldrig hört. På rak arm kommer jag att tänka på Polyphonic Spree. Jag har läst om dem någonstans att deras frontfigur heter Tim DeLaughter och kännt till att de existerade under en massa år. En gång tänkte jag, om man skulle ta och kolla upp det där bandet, men jag minns det som att jag blev ganska besviken på musiken. För mig räckte det gott och väl att det fanns ett band med ett så fantastiskt namn.

I Up for Grabs Band Names har jag skapat en serie bandnamn tänkta att användas fritt av de som vill. Till varje band hör förutom dess namn även titeln på deras första singel och potentiella listetta. I likhet med ett open-source program är det fritt fram för den som vill att använda och vidareutveckla materialet."

Bild: Kulturvagnen

Kulturvagnen

Kulturvagnen är ett projekt initierat av Tony Blomdahl och Kerstin Björk. "Vi har båda erfarenhet av att jobba publikt med olika konstprojekt och konsertarrangemang. Mestadels har dessa händelser skett i de större städer där vi innan har bott, tillsammans med alla de likasinnade människor man där omger sig med. Vad händer när man längtar bort från stan och skaffar ett hus på landet?

Hur kan man fortsätta arbeta liknande på mindre ställen? Var finns alla lediga lokaler på de mindre orterna och kommer det komma någon dit? Kan lokalen kanske vara flyttbar och ta sig till ställen där människorna råka befinna sig? Kulturvagnens manifest kokades ner till att vi vill tillgängliggöra och minska avståndet till en konstnärlig upplevelse, därför transporterar vi konsten en bit bort ifrån storstan till glesbygden, kanske rentav ända ut i skogen.

Detta året (2020) är vår första tid med husvagnen. Vi hittade en fin gammal vagn från -78 som vi blåst ur inredningen på för att göra plats för utställningar och konserter." Medverkar den 19 september gör konstnären Laleh Kazemi Veisari och Barrie James Sutcliffe, ljudkonstnär och multimediakonstnär.

Bild: Ramme

Ramme

Lokalproducerad, nationellt saluterad hiphop. Ramme är uppvuxen i Araby, Växjö. Med låtar som Balotelli och BG Glass har han tagit sig in på flera topplistor och anses vara en av Sveriges framtida hiphopstjärnor!

Ramtin skriver och gör sin musik som ett självförverkligande. Han vill lyckas i livet, tjäna pengar lagligt och köpa en mansion till sin mamma. Inom kort aktuell med ny singel och inom snar framtid släpps ett episkt album som sätter Araby på kartan.

Amanda Ekberg

Poeten, författaren och performancekonstnären Amanda Ekberg debuterade med romanen Catrine och orättvisan 2013 som bygger på Da Costa-fallet. Hon är en av krafterna bakom Den Nya Akademien, ett konstnärskollektiv och kulturavantgarde som arbetar för ett bättre konst-och kultursamhälle. Sist men inte minst är hon en av vinnarna i årets akutpoesitävling på Det fria ordets hus. Det är den långdikten hon kommer bjuda er och oss på ikväll.

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 18 mars 2022