Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

8 jan: Föreläsning - En hederlig begravning

En hedelig begravning - ritualernas betydelse för vårt möte med döden, välkommen på föreläsning den 8 januari 2020.

Foto: Anders Bergön

En hedelig begravning - ritualernas betydelse för vårt möte med döden

Välkommmen till en föreläsning om dödens ritualer med vår husarkeolog Liv Nilsson Stutz, därefter guidad minnesceremoni och trumresa med konstnären Hillebil Andersson.

Alla samhällen präglas av ritualer, dvs särskilda handlingar som knyts till mening, värderingar, symboler och sammanhang. Dessa blir särskilt tydliga i stunder av kris - som tex då någon dör. Då förväntar vi oss att både sorgearbetet och det praktiska omhändertagandet av kroppen ska omgärdas av rituella handlingar: vi tänder ljus, vi läser dikter, vi deltar i begravningar, osv. Också i ett samhälle som vårt, som ofta beskrivs som sekulärt, tycks dessa ritualer fortfarande vara viktiga för människorna. Denna föreläsning utforskar vad ritualer är, hur de påverkar oss, och varför de är så viktiga för oss människor.

Tid och datum: Onsdag 8 januari kl. 17.30, på Växjö konsthall. Vi bjuder på något värmande att dricka och lättare tilltugg, fritt inträde!

Om våra aktuella utställningar

Av jord är du kommen av jord ska du åter... I utställningen Save the best for last bygger Karin Karinson inverterade kryptor, tonsatta av blackmetalmusikern Nachtlieder. Utställningen To breathe through the bones of the dead tar sin utgångspunkt i vedergällningen. Som en återbegravning gestaltas upprättelsen för de män och kvinnor som jagades och mördades under häxjakten i 1600-talets Småland. Vad finns det för häxprocesser idag och har de kontakt och likheter med dåtiden?

Utställningarna omfattar både ond bråd död och en skön promenad över till andra sidan. Slutet, början eller bara en ändlös loop vi aldrig kommer ur?

Kontakter

 • Växjö konsthall

  Reception

  0470-414 75

  konsthall@vaxjo.se

  Besöksadress

  Besöksadress

  Västra Esplanaden 10, Växjö

  Postadress

  Postadress

  Växjö stadsbibliotek
  Växjö konsthall

  Västra Esplanaden 7

  35231 Växjö

  Övrigt

  Övrigt

  Ordinarie öppettider

  • Söndag och måndag stängt
  • Tisdag-fredag, klockan 12-18
  • Lördag klockan 12-16

  Fritt inträde

  Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 18 mars 2022