Följ de nationella skärpta råden för att hejda smittspridningen av covid-19

Stäng meddelande

Stöd till anhöriga

Lever du med, eller stödjer, en familjemedlem eller vän som har en funktionsnedsättning, är sjuk, äldre, lever med psykisk ohälsa, missbrukar eller är utsatt för/utövar våld? Då kan du får stöd, råd och hjälp genom våra anhörigstöd.

Vilket stöd kan kommunen erbjuda anhöriga?

Följande aktiviteter erbjuder vi:

  • Deltagande i informationsmöten och anhörigutbildning/studiecirklar samt samtalsgrupper.
  • Den närstående kan alltid söka bistånd. Stödet utformas individuellt efter den enskildes och den anhöriges behov. Exempel på biståndsbedömda insatser som kan bli stöd till anhörig är hemtjänst/boendestöd, avlösning i hemmet växelvård/korttidsvistelse, dagverksamhet. Anhöriga kan också söka stöd för egen räkning
  • Anhörigvårdarkort (ett kort som den anhöriga bär med sig och där det finns information att man vårdare en anhörig och kontaktuppgifter)

För att få veta mer om aktiviteter och olika stödformer ringer du vårt kontaktcenter 0470-410 00. Fråga efter anhörigkonsulent.

Det handlar om oss är en föreläsningsserie som handlar om psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar. Du kan ta del av föreläsningarna på två sätt, fysiskt deltagande eller digitalt. Båda är kostnadsfria.

Föreläsningarna hålls fysiskt på Galaxen, Växjö bibliotek. Max 45 deltagare per tillfälle. Du anmäler dig via info@vaxjo.se eller 0470- 410 00. Anmälan är bindande.

Du kan också ta del av filmade versioner av föreläsningarna. Filmerna publiceras på den här sidan samma dag som föreläsningen hålls fysiskt.

7 september: Här är vi - se oss. Föreläsare Emma Palmgren

Emma Palmgrens föreläsning handlar om att växa upp i en dysfunktionell familj med oro och ångest. Hon kommer berätta hur hon tagit sig igenom sin barndom och vägen in i vuxenlivet.

Se föreläsningen live

7 september 2020 klockan 17-19 i Galaxen, Växjö bibliotek.
Föranmälan krävs.

Se föreläsningen digitalt

En filmad version av föreläsningen publiceras 7 september.

5 oktober: Att leva med ett ärr som inte syns. Föreläsare Christer Karlsson

2004 dog Christer Karlssons bror i en hjärtinfarkt i sömnen. Christers värld vändes upp och ned och med det kom en ny erfarenhet - panikångest. I hans föreläsning får du ta del av hur han fann styrka och tog hjälp för att acceptera sin brors död och våga blicka framåt.

Se föreläsningen live

5 oktober 2020 klockan 17-19 i Galaxen, Växjö bibliotek.
Föranmälan krävs.

Se föreläsningen digitalt

En filmad version av föreläsningen publiceras 5 oktober.

9 november: Ett liv med psykisk ohälsa och missbruk. Föreläsare Leon Axbom

Leon Axbom berättar i sin föreläsning om sitt missbruk. I tidiga tonår drack han alkohol för första gången, vilket ledde till ett missbruk. Han berättar om ett liv med psykisk ohälsa, om sin förändring och hur han mår och hanterar livet idag.

Se föreläsningen digitalt

En filmad version av föreläsningen publiceras 9 november.

7 december: Mats historia. Föreläsare Mats

Kom och lyssna på Mats när han pratar om mobbning, vuxnas frånvaro och sin ensamhet. Han delar med sig av hur allt förändrades när han började gymnasiesärskolan och hur viktig teatern är i hans liv.

Se föreläsningen digitalt

En filmad version av föreläsningen publiceras 7 december.

Anhörigstöd på nätet

För dig som vill ha kontakt med andra anhöriga via nätet erbjuder kommunen e-tjänsten En bra plats - en samlingsplats för information, råd och stöd till anhöriga. Tjänsten är kostnadsfri för användaren (16-94 år) och tillgänglig dygnet runt.

En bra plats erbjuder lättillgänglig information, forskning och fakta, både i text och i korta filmer. Här kan du möta andra anhöriga i hela landet i en liknande situation som din. Du väljer själv hur anonym du vill vara för dem du samtalar med.

www.enbraplats.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer och skapa en användare.

Välkommen till Anhörigcafé

Du som är anhörig till en äldre eller svårt sjuk person är välkommen på anhörigcafé tillsammans med din partner. Här bjuder vi på fika, aktiviteter och en trevlig samvaro tillsammans.

Vi träffas på Sommarvägen 3, Växjö och nås på 0470-410 00. Ingen föranmälan krävs
Varmt välkommen!

Anhörigcaféerna är inställda tillsvidare på grund av coronapandemin.

Anhörigpolicy

Omsorgsnämnden har beslutat om en anhörigpolicy som gäller för alla verksamheter inom omsorgsnämndens område. Policyn gäller oavsett inom vilken lagstiftning verksamheten drivs och för både kommunala och privata utförare.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 7 december 2020