Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Trygghetslarm fungerar igen

Sedan torsdag kväll fungerar återigen trygghetslarmen som omsorgstagare runtom i kommunen använder. Nu tas en kontakt med aktuella omsorgstagare för att säkerställa att larmen fungerar som de ska.

Det var cirka 1 800 omsorgstagare i Växjö kommun som under flera timmar var utan trygghetslarm under torsdagen 24 mars. Enligt leverantören Careium berodde felet på en cyberattack mot deras system. Alla larm ska sedan torsdag kväll vara igång som vanligt, enligt leverantören. För att trygga omsorgstagarna och säkerställa att alla larm fungerar som de ska tar nu medarbetare kontakt med aktuella omsorgstagare, antingen via telefon eller hembesök.

- Vi vill vara säkra på att allt fungerar och att våra omsorgstagare återigen kan vara trygga med att hjälpen kommer när de trycker på larmknappen. Trots problemen under gårdagen har vi kunnat trygga alla omsorgstagare, tack vara handlingskraftiga medarbetare och anhöriga som hållit koll och ställt upp, säger Ewa Ekman, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen.

Som en åtgärd i efterhand kommer Växjö kommun göra en Lex Sarah-anmälan av händelsen.

- Det är rutin att efter en så här stor händelse när det finns risk att omsorgstagare råkar illa ut att göra en utredning. Så vitt vi vet i dagsläget har ingen allvarlig händelse skett på grund av att trygghetslarmen inte fungerat men det ger oss också chans att se över vårt interna arbete och hur vi kan bli ännu bättre på att hantera den här typen av incidenter, säger Ewa Ekman.
Senast uppdaterad: 24 mars 2023