Observera att denna nyhet är äldre än 10 månader och att innehållet därför kan vara inaktuellt.

Textverk, hallen och en Hjälte.

Vi håller konstens frågor levande i konsthallens fönster och andra utvalda platser i Växjö tillsammans med Växjöbon och översättaren Jens Hjälte.

Bild: Jens Hjälte.

Att tänka sig en konsthall handlar ofta om att tänka sig en plats. En viss typ av föremål ska finnas inom vissa typer av (vita) väggar och en viss typ av människa ska titta på dem. Men i verkligheten är en konsthall egentligen en form av akrobatik. En konsthall är en ninja.

Ninjor är personer som smidigt och akrobatiskt vaktar vissa värden, som kan läsa av läget och gå i närkamp. En konsthall har, precis som ninjan, ett uppdrag. Vissa förmågor krävs också för att det ska kunna utföras. Goda reflexer, analys och mod att gå in i stridens kärna finns bland dem. Men förmågan att sätta uppdraget först är kanske den viktigaste.

Bild: Jens Hjälte

När förutsättningar förändras så använder en konsthall den nya terrängen och aktiverar den. En konsthall bär uppdraget – att låta människor mötas, stötas och blötas med konst och låta konsten utmanas av människor – i ett varsamt och strakt grepp, medan benen hoppar, hukar och löper mellan de olika fysiska och idémässiga underlag som tillfället ger.

En av de kanske eviga stötestenar som strösslar marken inom konstområdet handlar om konstnärlig frihet. ”Får man verkligen göra så?”, ”Tänk om någon blir arg” eller liknande reaktioner på konst uppstår när hyfs, trevnad och rädslan för jobbiga känslor, ställs mot allas rätt att uttrycka sig. Ett klurigt dilemma eftersom vi är sociala varelser, som å ena sidan försöker leva i fred med varandra, men som å andra sidan har skapat och lagstiftat regler som tillåter mer än harmoni och att jämt vara sams. Den totala harmonin finns (åtminstone på ytan) bara i diktaturer. Demokratin är uppenbart bökig och bråkig men också det bästa sättet som människan hittat för att leva tillsammans.

Växjö konsthall är stängd i sommar för omgruppering och lokalvård. Men inte ens en vilande ninja släpper sitt uppdrag. Vi håller konstens frågor levande i konsthallens fönster och andra utvalda platser i Växjö tillsammans med Växjöbon och översättaren Jens Hjälte.

Hjälte är frilansande översättare, bor i Växjö och fick nyligen Årets översättarstipendium av Sveriges författarförbund och förlaget Natur och kultur. Han sände oss ett antal varningstexter som drar en lans för den konstnärliga friheten, som ett svar på reaktionerna mot videokonstverket Pastor Lax av Sebastian Rudolph Jensen, under våren 2020. Ett urval av dem visas i Växjö konsthalls fönster och på några andra utvalda ställen i Växjö under hela sommaren.

Bild: Jens Hjälte.

Bild: Jens Hjälte.

Kontakter

  • Växjö konsthall

    Reception

    0470-414 75

    konsthall@vaxjo.se

    Besöksadress

    Besöksadress

    Västra Esplanaden 10, Växjö

    Postadress

    Postadress

    Växjö stadsbibliotek
    Växjö konsthall

    Västra Esplanaden 7

    35231 Växjö

    Övrigt

    Övrigt

    Ordinarie öppettider

    • Söndag och måndag stängt
    • Tisdag-fredag, klockan 12-18
    • Lördag klockan 12-16

    Fritt inträde

    Avvikande öppettider

Senast uppdaterad: 18 mars 2022