Här hittar du som driver restaurang, café eller annan livsmedelsverksamhet specifik information med anledning av coronaviruset.
Sedan den 24 december är maxantalet i ett sällskap på servering fyra personer. Besökare ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.
Från och den 1 mars 2021, gäller nationell begränsning av öppettider. Serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället klockan 20.30- 05.00. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Serveringsställen får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, det vill säga avhämtning/takeaway.
Folkhälsomyndigheten har beslutat att från och med den 1 mars 2021 ska serveringsställen som är en del av en handelsplats och inte har egen entré begränsa antalet besökare i ett sällskap till en person. Samma regler gäller för serveringar i förbutiker.
Undantag gäller för mindre barn som inte kan lämnas ensamma och personer med funktionsvariation och som behöver stöd.
Vi har tagit fram affisch med information om hur vi tillsammans kan stoppa smittspridningen. Ladda gärna ned, skriv ut och sätt upp på din arbetsplats, i din butik eller på din restaurang.
Från och med den 1 juli 2020 gäller ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Den nya lagen innebär att:
Lagen gäller näringsverksamheter som driver servering till allmänheten av mat eller dryck och där det finns möjlighet att äta och dricka på stället. Lagen gäller för serveringar både utomhus och inomhus.
Verksamheter där det inte finns möjlighet till förtäring på stället omfattas inte, som exempelvis kiosker, food trucks och liknande där det saknas sittplatser och bord. Lagen gäller inte heller livsmedelsbutiker, personalrestauranger och skolmatsalar. Dessa omfattas i stället av folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 eller pandemilagen
.
Från och den 1 mars 2021, gäller nationell begränsning av öppettider. Serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället klockan 20.30- 05.00. Det gäller oavsett om alkohol serveras eller inte. Serveringsställen får dock hålla öppet för försäljning av mat och dryck som inte förtärs på stället, det vill säga avhämtning/takeaway.
Folkhälsomyndigheten har beslutat att från och med den 1 mars 2021 ska serveringsställen som är en del av en handelsplats och inte har egen entré begränsa antalet besökare i ett sällskap till en person. Samma regler gäller för serveringar i förbutiker.
Undantag gäller för mindre barn som inte kan lämnas ensamma och personer med funktionsvariation och som behöver stöd.
Kommunen kommer fortsätta ha ansvar för tillsynen över att serveringsställen vidtar de åtgärder som krävs för att förhindra smittspridning. Kommunen kan även fatta beslut om krav på åtgärder, vite eller förbud att bedriva verksamheten utifrån smittskyddsperspektiv.
Den 24 mars 2020 fattade Folkhälsomyndigheten beslut om ytterligare åtgärder för att begränsa smittspridningen. Åtgärderna riktar sig till bland annat restauranger, kaféer, nattklubbar och barer och innebär i korthet att endast bordsservering kommer att tillåtas.
Information från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om vad de nya föreskrifterna innebär.
Frågor och svar på www.livsmedelsverket.se.
Det är inte maten i sig eller serveringsbesticken som är problemet, utan om det finns smittade personer i lokalen skulle trängsel och att människor är nära varandra kunna bidra till att smitta sprids.
För att hålla din bufféservering öppen måste du uppfylla kraven i Folkhälsomyndighetens föreskrift "Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m." samt fortsätta att följa verksamhetens ordinarie hygienrutiner.
Folkhälsomyndigheten poängterar att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
Under 2021 kommer kommunen inte ta ut någon avgift för upplåtande av allmän platsmark för uteserveringar i centrum, men du behöver fortfarande ansöka om tillståndet hos Polisen.
Restauranger har möjlighet att väderskydda uteserveringar med ihopfällbar takkonstruktion, som inte kräver bygglov, och höj- och sänkbara fönster. Råd och riktlinjer för bygglovsbefriade uteserveringar.
Om det finns smittade personer i lokalen som kommer nära andra människor i trängseln kan smitta spridas från person till person. Du som verksamhetsutövare ska enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare. Du ska säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till din lokal. Det är du själv som formar rutiner utefter just din verksamhet.
Ett tips som du som verksamhetsutövare kan göra är att tejpa på golvet så att dina gäster lättare kan hålla avstånd mellan varandra i betal- och buffékön. Enligt Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter ska besökare kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap på ett serveringsställe.
Livsmedelskontrollen är klassad som en samhällsviktig funktion eftersom den kan bidra till att den redan hårt pressade sjukvården inte belastas i onödan. Därför kommer livsmedelskontrollen i Växjö kommun utföras som planerat i den mån det är möjligt.
Växjö kommun prioriterar tillsynsbesök på plats som är nödvändiga. Det gäller följande typer av tillsyn:
För tillsynsbesök som inte är prioriterade enligt ovan erbjuder kommunen digital tillsyn, där så är lämpligt.
När vi besöker din verksamhet vill vi be dig/er om att tänka på vikten av att hålla avstånd för att undvika och förebygga smittspridning. När det är möjligt vill vi få möjligheten att själva gå runt i verksamheten och sedan stämma av med den som är ansvarig för att sammanfatta kontrollen.
Vi utför inte livsmedelskontroll om vi har symptom/är sjuka. Vi tänker också på att ha god handhygien och hålla avstånd under kontrollen.
Nivån på kontrollen anpassas efter var riskerna finns. Det betyder att vi för att effektivisera kontrollen i dessa tider fokuserar på de områden där de största/allvarligaste riskerna finns när vi gör kontroll på era verksamheter.
I livsmedelslagen finns bestämt att personer som är smittbärare inte ska arbeta med livsmedel.
Bufféserveringar, lösgodisförsäljning och liknande behöver inte upphöra och kommer inte att kontrolleras särskilt med anledning av corona (covid-19).
Vanliga hygien- och städrutiner räcker, utifrån vad vi vet idag, även under rådande läge med corona (covid-19).
Växjö kommun hanterar frågor och klagomål/synpunkter kring trängsel på uteserveringar, restauranger och caféer. Tillsynen sker utifrån Folkhälsomyndighetens föreskrift.
För trängsel på andra platser än serveringar, till exempel i butiker, kollektivtrafik eller på allmänna platser som parker och torg, gäller istället Folkhälsomyndighetens föreskrifter om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 och pandemilagen.
Länsstyrelsen Kronoberg utövar tillsyn enligt pandemilagen. Mer information finns på länsstyrelsens webbplats.
Växjö kommun har alltså ingen möjlighet att granska verksamheter som inte är livsmedelsverksamheter. Du kan alltid vända dig till den som driver verksamheten ifråga och hänvisa till föreskriften om allas ansvar för att undvika trängsel.
Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Kommunen kan sedan den 1 juli fatta beslut om att förbjuda verksamheter som inte uppfyller kraven.
Uppdraget utgör inte livsmedelskontroll utan innebär att kommunen samverkar med smittskyddsläkare i enlighet med smittskyddslag när det behövs. Det finns ingen möjlighet för kommunen att meddela beslut om ingripande med anledning av de nya reglerna. I de fall egenkontrollen inte uppfyller kraven ska smittskyddsläkaren kontaktas. Avgift kan inte tas ut för arbetet.